Skocz do zawartości


Zdjęcie

[Hardware] PS3 , internet - jeden temat!


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
128 odpowiedzi na ten temat

#1 Pips

Pips

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6872 postów
  •  PSN: Make lol, not rotfl.

Napisany wto 30 gru 12:00

Dodany obrazek



Dodany obrazek



Dodany obrazek

Dodany obrazek



#2 TrollJack

TrollJack

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 1286 postów
  •  PSN: ...

Napisany wto 30 gru 12:19

Jeśli chodzi o trzeci z wymogów to na pewno mogę polecić Ci LINKSYS WAG200G za ok 220 zł, mam go od ponad 1,5 roku i nigdy nie zerwał połączenia, a obsługuje w domu 3 laptopy, PS3, oraz PDA...

jeśli chodzi o USB to sprawdzę z tym co i jak jak wrócę do domu :)

#3 D4Ru73K

D4Ru73K

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5311 postów

Napisany wto 30 gru 15:20

Wszystkie wymagania spałniają modele od firmy Linksys :D

#4 Pips

Pips

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6872 postów
  •  PSN: Make lol, not rotfl.

Napisany wto 30 gru 18:48

To bede o linksysie pamietal.

A jeszcze taka rzecz bo wczoraj bylem w mm i przegladalem na szybkiego te routery to na opakowaniach widzialem oznakowania 40% i 80% do czego to?

#5 D4Ru73K

D4Ru73K

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5311 postów

Napisany wto 30 gru 23:07

To bede o linksysie pamietal.

A jeszcze taka rzecz bo wczoraj bylem w mm i przegladalem na szybkiego te routery to na opakowaniach widzialem oznakowania 40% i 80% do czego to?


A żebym to ja wiedział? może przecena haha ;D więcej informacji to będę wiedział :D

#6 Dimson

Dimson

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 51 postów

Napisany wto 30 gru 23:19

Potrzebuje router ale mam kilka wymagan:
-tani, ale dobry

Hmm też tak lubię ale czasami tak się nie da ;)
Jeśli masz Neo, Netię itp to polecam Linksysa WAG200G jeśli jakąś kablówkę to Linksys WRT54GL
obydwa mają QOS dzięki któremu podzielisz sobie ruch wg. uznania  :)

#7 Pips

Pips

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6872 postów
  •  PSN: Make lol, not rotfl.

Napisany sob 03 sty 10:26

A żebym to ja wiedział? może przecena haha ;D więcej informacji to będę wiedział :D


To chyba sila sygnalu byla.

#8 Hades

Hades

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3541 postów
  •  PSN: HadesHell_

Napisany sob 03 sty 12:37

To chyba sila sygnalu byla.


Pips to nie mogła być siła sygnału ;) Jakim cudem sprzedawca by Ci określał siłę sygnału w %? nie trzyma się to kupy ponieważ dopiero w domu ustawiasz router i w urządzeniu które komunikuje się z rutkiem (PS3, lapek, etc) widzisz poziom sygnału. Poza tym linksysy (nie wiem czy Dlinki też) mają możliwość zwiększenia sygnału wiec to z pewnością nie to o czym piszesz ;)

#9 Pips

Pips

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6872 postów
  •  PSN: Make lol, not rotfl.

Napisany nie 04 sty 01:19

Kupie, podlacze i bedzie dzialac? Bo jakas recke czytalem ziomka to mowil ze jakies haslo od neostrady wpisywal (?) a ja zadnego hasla od multimedii nie mam.

#10 Dimson

Dimson

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 51 postów

Napisany nie 04 sty 09:13

Kupie, podlacze i bedzie dzialac? Bo jakas recke czytalem ziomka to mowil ze jakies haslo od neostrady wpisywal (?) a ja zadnego hasla od multimedii nie mam.

To zależy jaki masz net i jak dostawca ustawił sobie politykę restrykcyjną odnośnie dostępu.
Np. w TP, Netii masz hasło i login żeby się zalogować do sieci no i zrozumiałe jest że jeśli kupujesz ruter to tam też musisz to hasło i login podać. W kablówkach może nie być hasło tylko np: mają ustawioną filtrację po (MAC-u) karty sieciowej, czyli w takim przypadku musisz na ruterze sklonować MAC adres swojej karty sieciowej, do ruterka podpinasz kompa przez kabel lub poprzez WIFI i wio  ;)

#11 Pips

Pips

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6872 postów
  •  PSN: Make lol, not rotfl.

Napisany nie 04 sty 11:29

Mam neta w firmie Multimedia(.pl) by uzywac neta nie musze sie logowac, normalnie modem motorola surfboard podlaczam do pradu zasilaczem i dziala, w kompie net idzie kablem USB a do konsoli ethernetem ale oczywiscie USB wyciagam bo 2 sygnalow nie pusci, a jeszcze bede musial sprawdzic czy kabel ethernet zadziala w kompie bo wyjscia na USB z linksysa wag200g nie widzialem tylko 4Xethernet

#12 D4Ru73K

D4Ru73K

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5311 postów

Napisany nie 04 sty 12:04

Kupujesz router i łączysz go z modemem za pomocą kablą Ethernet, a później to już izi do wybóru do koloru, albo kablami do urządzeń albo WiFi. Działać będzie - musi - a jak będą problemy, to operator poda Ci wszystkie numerki - bo to jest jego obowiązek.

#13 kazuya

kazuya

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 190 postów

Napisany nie 01 lut 10:48

ja mam neta z kablowki UPC i kupilem router D-LINK DI-524,jeden z tanszych,w domu uzywam konsoli i laptopa.Routera w zasadzie nie ustawialem,wlaczylem jedynie dynamiczne IP.Bez przekierowywan portow i innych ustawien mam NAT2.Czy NAT1 wiele zmienia w sieciowej rozgrywce,bo nie wiem czy powinienem bawic sie w ustawienia.

#14 D4Ru73K

D4Ru73K

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5311 postów

Napisany pon 02 lut 11:09

NAT1 i NAT2 nie zmieniają nic, pierwszy jest przy puszczeniu bezpośrednio neta z modemu do konsoli, a drugi przy użyciu dodatkowo routera. NAT3 to samo co NAT2 tylko z zamkniętymi portami. Mając zamknięte porty, musisz mieć coś domyślnie poprawnie ustawione dla konsoli, że masz NAT2 (z drugiej strony to zależy też od routera i jego oprogramowania) Utrudnienie w grach może być w przypadku NAT3, jeśli masz 2 to możesz spać spokojnie.

#15 kyzio

kyzio

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 356 postów
  •  PSN: B.I.G. Team // Dead and Gone

Napisany śro 04 lut 22:05

A jaki router przewodowy polecacie, tak do 100 PLN? Mam w domu 2 kompy i 2 konsole, neta mam niestety z neostrady.

#16 D4Ru73K

D4Ru73K

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5311 postów

Napisany czw 05 lut 00:11

A jaki router przewodowy polecacie, tak do 100 PLN? Mam w domu 2 kompy i 2 konsole, neta mam niestety z neostrady.


D-Link albo Linksys, raczej używane z allegro. Za takie pieniądze nie kupisz dobrego, nowego routera :D

#17 kyzio

kyzio

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 356 postów
  •  PSN: B.I.G. Team // Dead and Gone

Napisany nie 15 lut 15:09

Jak wygląda sprawa z użyciem switcha do budowy sieci domowej? Nie orientuje się w temacie ogólnie :-) Dałoby radę zbudować sieć za pomocą switcha ( 2kompy + 2 konsole)?

#18 misiopuchatek

misiopuchatek

    FAQ Crew

  • Members
  • PipPipPip
  • 22408 postów
  •  PSN: rospondek

Napisany nie 15 lut 16:09

Switch służy tylko do rozdzielenia sygnału.
Musisz jakoś udostępnić internet na tych wszystkich sprzętach. Tu już masz dwie opcje. Albo przez komputer, udostępniając połączenie na inne komputery (wtedy na nich używasz adresu IP tego kompa jako bramy wyjściowej) albo za pomocą rutera. Drugie rozwiązanie lepsze, bo ruter sam się zajmie adresacją każdego sprzętu, który wykryje w sieci (przy komputerze musisz to zrobić ręcznie). Poza tym nie musisz non stop mieć włączonego kompa z siecią, żeby inne miały dostęp do WWW.
Tak ogólnie mówiąc...

P.S.
Mając ruter switch Ci odpadnie :)

#19 kyzio

kyzio

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 356 postów
  •  PSN: B.I.G. Team // Dead and Gone

Napisany nie 15 lut 16:27

A jak wygląda połączenie z routerem, jeżeli mam neta z neostrady i mam modem thompsona speedtoucha 330 na usb? Jak to się łączy wszystko- router zastępuje mi modem i nie potrzebuję już thompsona? Do routera podłączam kabel od neta? 

#20 Hades

Hades

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3541 postów
  •  PSN: HadesHell_

Napisany nie 15 lut 16:29

Tak. Wywalasz modem Thomsona, zastępujesz go routerem na którym konfigurujesz połączenie, następnie z routera odprowadzasz kable ethernetowe z wtyczkami RJ45 do urządzeń i/lub konfigurujesz połączenie na WiFi jeśli router Ci na to pozwala.




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników